Розповідаємо, як готується класична українська паска — рецепт смачний, не займає багато часу, а сама випічка довго не черствіє.

Рецептів великодньої випічки є багато, але фаворитами залишаються ті, що перевірені часом. Один із таких — знаменита Олександрійська паска, яка, за історією, прийшла до нас ще з часів прабабусь. У неї особлива технологія приготування, яка дуже подобається сучасним господиням, адже з цією дріжджовою випічкою не потрібно «танцювати» на кухні цілий день. Як готується така паска — рецепт простої та незвичайної святкової випічки — розповідаємо нижче.
Олександрійська паска — рецепт старовинної святкової випічки
Паска на олександрійському тісті нині дуже популярна. Чому тісто і сама випічка так називається, ніхто достовірно пояснити не може. Але вважається, що так її готували в старі-добрі часи, свідками яких були наші пра-прабабусі. Виходить така паска волога, рецепт включає пряжене молоко і коньяк, а опара замішується без тіста. Давайте готувати.
Вам знадобляться (розрахунок на 2 форми 16×10 см, 2 форми 10×10 см, 1 форму 13×10 см і 1 форму 9×12 см):
- молоко пряжене — 0,5 л;
-
- цукор — 0,5 кг + 20 г ванільного цукру;
- дріжджі пресовані — 75 г;
- масло вершкове — 250 г (1 пачка + 1/4пачки);
- яйця — 5 шт;
- родзинки — 150 г;
- курага — 100 г;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- коньяк — 30 мл;
- борошно — 1-1,3 кг.
Паска «Олександрійська» — рецепт
Дріжджі розім’яти, розчинити в теплому молоці. Яйця змішати з цукром і розм’якшеним або розтопленим маслом, перемішати до однорідності. Влити в масу молоко, опару ще раз перемішати. Залишити підходити при кімнатній температурі 10-12 годин.
У цьому принадність цієї паски: опару можна поставити з вечора, а вранці випекти пасочки, або навпаки — поставити опару зранку, а випекти після роботи.
Родзинки і курагу запарити окропом, воду злити, обсушити. Курагу дрібно нарізати і разом із родзинками обваляти в борошні — так вони рівномірніше розподіляться по тісту. В опару всипати борошно, покласти ванільний цукор, сіль і влити коньяк — замісити тісто. Вимішувати 10 хвилин, тісто має залишатися вологим, ніжним і липнути до рук (руки можна змастити олією).
Всипати родзинки з курагою і перемішати, накрити рушником і залишити на 1 годину підходити. Розкласти тісто по паперових формочках (їх заповнити на третину). Ще раз залишити на 1 годину, щоб підійшло і поставити випікатися в розігріту до 180°С духовку на 10 хвилин.
Знизити t до 160°С і випікати ще 30-40 хвилин. Паску проткнути посередині дерев’яною шпажкою — так перевіряють готовність випічки. Якщо шпажка виходить суха, паска готова.
Глазур для паски з цукру
Приготування глазурі не вимагає якоїсь особливої вправності — якщо дотримуватися всіх правил, то її приготувати досить легко. Найпростіша — це біла цукрова глазур.
Вважається класикою, нею прикрашають не тільки великодню випічку, а й пряники або печиво.
Вам знадобляться:
- 220 г цукрової пудри;
- 1 білок яйця;
- 0,5 ч. л. соку лимона.
Білок і лимонний сік змішати, збиваючи, порціями всипати цукрову пудру. Збивати потрібно доти, доки глазур не «триматиметься» на віночку (тобто, вона не повинна текти). Важливо використовувати для збивання чистий і сухий (!) посуд.
Якщо глазур вийшла надто густою — розведіть її лимонним соком.

Добавить комментарий
Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.